Binnenkort is het weer tijd om de zeilen te hijsen voor een nieuwe editie van de legendarische Route du Rhum. Elvstrøm Sails wordt ditmaal vertegenwoordigd door Fabrice Amedeo die met de Nexans – Art & Fenêtres over de Atlantische Oceaan zal racen met het allereerste IMOCA- zeil dat gedeeltelijk uit gerecycleerde kunststoffen bestaat.
Het experimentele zeil op de IMOCA 60 is de Elvstrøm Sails Code Zero. Deze Code Zero werd gemaakt met de EKKO Option taffeta, die geproduceerd wordt met gerecycleerde kunststoffen. Dit zorgt voor een witte en lichte taffeta hier gebruikt op een Code Zero van 180 vierkante meter. Een Code zeil, speciaal gemaakt om op hoog tempo te zeilen in de dragende, aanhoudende winden van de Atlantische Oceaan waarbij het optimaliseren van de gemiddelde snelheid alle verschil maakt.
Niet slechts een zeilrace
Fabrice Amedeos deelname aan de Route du Rhum staat echter niet alleen in het teken van de zeilrace. Een kernonderdeel van zijn project is oceanografisch. Zijn IMOCA registreert oceanografische gegeven via een geavanceerd sensorsysteem op de monohull dat in 2019 werd geïnstalleerd. Sindsdien gebruikt hij de IMOCA om gegevens vanaf het water op te nemen onder andere ook tijdens de komende trans-Atlantische oversteek.
Microplastics en CO2
Zo zal hij de oceaantemperaturen en het CO2-gehalte in kaart brengen, terwijl een tweede systeem van filters is geïnstalleerd om microplastics op te vangen. Dit betekent dat de race ook een gelegenheid wordt om de vervuiling door microplastics te registreren. Dit alles gebeurt in samenwerking met de universiteit van Bordeaux en een aantal laboratoria.
Samen met de acties van Fabrice Amedeo maakt de EKKO optie van Elvstrøm Sails ook deel uit van een partnerschap tegen oceaanplastic. Elvstrøm Sails steunt het ReSea Project en Plastic Change. Twee partnerschappen die aansluiten bij wat de eveneens de visie van Elvstrøm Sails is: de milieu-impact van oceaanwedstrijden verminderen.
Eerder dit jaar wonnen de Elvstrom EKKO zeilen een duurzaamheidsprijs.